VKF, raadasul az 50. ami nemsemmi! sot aliznak hala a tema is remek: eheto viragok
megint ugraltam eleinte h hurra hurra erre muszaj lesz csinalni vmit aztan ahogy jott a hatarido egyre inkabb lapitottam h uu mar csak x nap jaj jaj
nade ugy nez ki viragokkal mindent szabad, kicsit csuszni is, szoval viragos gondolatok gyerunk gyerunk
a lenti kivonatokon tul gyakran hasznalok harsvaviragot es levendulat, pompas izeket adnak
a harsfaval kitartoan kiserletezgetek, ha lesz eredmeny amitol mar sikitozok, le fogom irni
levendula persze semmi kulonos, en leginkabb jo magas kakaotartalmu etcsokival szeretem, a keseru kornyezetben sokkal jobban ervenyesul szerintem az ize (pl a levendulas etcsokiganache szuper)
rozsaviz, narancsviragviz, kewra water
na hat a viragkivonatokat nagyon nagyon szeretem, alig van het hogy ne hasznalnam oket
nagyon izlett, nagyon, vettem is azonnal; lejjebb 2 receptet is leirok, egyik jobb mint a masik
mondjak hogy szappanizu, hm hm sztem dehooogy, persze aromas, hogyne, de hat epp attol jo, meg esszel kell hasznalni
a narancsviragvizrol evidens volt hogy veszek mihelyt meglattam, azota is gyakran teszem mindenfelebe, tejpudinghoz limonadeba lekvarokba es csokikremhez, kene is vennem mert epp kiurul az aktualis uvegem
a kewra watert nem tudom viznek irni, mindig csak angolul latom
az indiai konyha nagyon gyakran hasznalja, kezdem en is gyakran hasznalni, rasagulla es egyeb etelek alapveto izesitoje
ahogy olvastam a legjobb biryanikban is bennevan, hat ennek az infonak nagyon orultem, tervezek vmilyen szuperjo biryanit csinalni, india ota folyton biryanit ennek
azt persze csak nagy nagy adaggal van ertelme nekiallni csinalni, aztan hogy alljak neki mikor cs finnorszagban m japanban s szegeden tobbiek sopronban vannak, es eleve amikor mondtam hogy azt igazabol kezzel kene majd enni akkor majdnem mindenki forgatta a szemet hogy dehogy fogjak kezzel enni -,-
ha edes a narancs cukorbol siman eleg kevesebb is, illetve aki nem elszant rozsavizrajongo az batran tegyen bele sokkal kevesebbet, mondjuk csak ugy 3 evokanallal (= 45 ml) (kihagyni viszont botorsag volna, azzal ne is probalkozzon!)
pompas recept, a casa morobol van, tovabbra is az az egyik legkedvesebb szakacskonyvem, lenyegeben barmit boldogan ennek belole amiben nincs / amibol kihagyhato a korianderlevel
marciusban csinaltam ilyet magamnak, amikor is 15-en este cs-vel vettunk dolce vita-tol egy lada kezeletlen heju sziciliai vernarancsot (amibol mellesleg foztem rozsavizes narancslekvart is natur, rozsaborsos es borokas mellett)
elkepeszto lett a szorbet, nem talaltam ra szavakat; emellett annyira gyonyoru is volt hogy meg se probaltam lefenykepezni, ciklamenszinu talbol ettem, azota se felejtem
a recept tobb forras alapjan alakult ki, a tesztat a lustrous musings receptjebol kiindulva csinaltam, ott amugy szep kepek is vannak (en inkabb egyenkent formaztam a naanokat)
londonban ettem eloszor peshwari naant (a csodalatos india etteremben amit dori ajanlott, koszi dori *_*), teljesen odavoltam tole, most is ugyanez van, peshwari naan FTW
a legjobb reggeli diplmaatvevos reggelekre
boldog viragvizes suteseket fozeseket kivanok mindenkinek
aliznak megegyszer koszonom a szuper temat + a turelmet hogy megvart
megint ugraltam eleinte h hurra hurra erre muszaj lesz csinalni vmit aztan ahogy jott a hatarido egyre inkabb lapitottam h uu mar csak x nap jaj jaj
nade ugy nez ki viragokkal mindent szabad, kicsit csuszni is, szoval viragos gondolatok gyerunk gyerunk
a lenti kivonatokon tul gyakran hasznalok harsvaviragot es levendulat, pompas izeket adnak
a harsfaval kitartoan kiserletezgetek, ha lesz eredmeny amitol mar sikitozok, le fogom irni
levendula persze semmi kulonos, en leginkabb jo magas kakaotartalmu etcsokival szeretem, a keseru kornyezetben sokkal jobban ervenyesul szerintem az ize (pl a levendulas etcsokiganache szuper)
rozsaviz, narancsviragviz, kewra water
na hat a viragkivonatokat nagyon nagyon szeretem, alig van het hogy ne hasznalnam oket
eljott a pont hogy kitoroltem amit vagy fel oraja irkalok, egyelore hangosan rohogokrozsavizzel talalkoztam eloszor, sztem rahat lokumban (aka turkish delight) amit m-ek hoztak szarajevobol
szamba szerettem volna venni hogy a legeslegkedvesebb konyhaim kozul melyek hasznaljak ezeket es melyek nem
ugy ereztem h tul sok orszagot irok es ugyis inkabb tersegekrol van szo, atirtam az orszagokat/nepeket tersegekke (mint pl tagan ertelmezett kozel-kelet, vagy indiai terseg)
aztan odairtam meg gyorsan nehany szinten kihagyhatatlan kedvenc tersegemet, hogy balkan meg mediterran terseg
mar ezek elott emlitettem a skandinavokat meg japant (skandinavokat ahol igy hirtelen nem tudom felidezni ezek hasznalatat, japan meg ezeket talan nem de hasznal mast, pl sakura-viragot es egyebeket)
aztan mar nem tudtam nem eszrevenni h ausztralian meg egy-ket kisebb tersegen kivul nagyjabol felsoroltam az osszes szarazfoldet valamelyik kupac kedvencem kozott, hahaha
ezek utan az egyetlen amit biztosan allithatok a total kedvenceimrol anelkul hogy nevetsegesse valnek, hogy libanon az ami garantaltan koztuk van
nem probalkozok ujra, folosleges
nagyon izlett, nagyon, vettem is azonnal; lejjebb 2 receptet is leirok, egyik jobb mint a masik
mondjak hogy szappanizu, hm hm sztem dehooogy, persze aromas, hogyne, de hat epp attol jo, meg esszel kell hasznalni
a narancsviragvizrol evidens volt hogy veszek mihelyt meglattam, azota is gyakran teszem mindenfelebe, tejpudinghoz limonadeba lekvarokba es csokikremhez, kene is vennem mert epp kiurul az aktualis uvegem
a kewra watert nem tudom viznek irni, mindig csak angolul latom
az indiai konyha nagyon gyakran hasznalja, kezdem en is gyakran hasznalni, rasagulla es egyeb etelek alapveto izesitoje
ahogy olvastam a legjobb biryanikban is bennevan, hat ennek az infonak nagyon orultem, tervezek vmilyen szuperjo biryanit csinalni, india ota folyton biryanit ennek
azt persze csak nagy nagy adaggal van ertelme nekiallni csinalni, aztan hogy alljak neki mikor cs finnorszagban m japanban s szegeden tobbiek sopronban vannak, es eleve amikor mondtam hogy azt igazabol kezzel kene majd enni akkor majdnem mindenki forgatta a szemet hogy dehogy fogjak kezzel enni -,-
vernarancsszorbet rozsavizzel @ casa moro
200 gr porcukor, 100-150 ml rozsaviz, 600 ml vernarancsle, fel vernarancs finomra reszelt heja, keves citromle
(cukor + rozsaviz)bol kicsit surubb szirupot csinaltam, amikor kihult minden mast is belekevertem
ha edes a narancs cukorbol siman eleg kevesebb is, illetve aki nem elszant rozsavizrajongo az batran tegyen bele sokkal kevesebbet, mondjuk csak ugy 3 evokanallal (= 45 ml) (kihagyni viszont botorsag volna, azzal ne is probalkozzon!)
pompas recept, a casa morobol van, tovabbra is az az egyik legkedvesebb szakacskonyvem, lenyegeben barmit boldogan ennek belole amiben nincs / amibol kihagyhato a korianderlevel
marciusban csinaltam ilyet magamnak, amikor is 15-en este cs-vel vettunk dolce vita-tol egy lada kezeletlen heju sziciliai vernarancsot (amibol mellesleg foztem rozsavizes narancslekvart is natur, rozsaborsos es borokas mellett)
elkepeszto lett a szorbet, nem talaltam ra szavakat; emellett annyira gyonyoru is volt hogy meg se probaltam lefenykepezni, ciklamenszinu talbol ettem, azota se felejtem
peshwari naan
a teszta: 280 g liszt (fele retes, fele sima ha lehet), 1 tk szaritott eleszto, 1 tk so, 1 tk nigella, 4 ek zsiros joghurt, 1 ek cukor, 2 ek ghi / olvasztott vaj, 100 ml langyos viz
az edes toltelek: 30 g aprora vagott mag (mandula, pisztacia ..), 30 g kokuszreszelek, 30 g aprora vagott mazsola (lehet ez is tobbfele mazsola kevereke), 2-3 ek rozsaviz, 3-4 ek nadcukor (frissen tordelt jaggery a legjobb, komolyan)
a kokuszhoz kevertem a rozsavizet + 1-2 ek forro vizet is, hogy megszivja magat
tesztat dagasztotam; miutan megkelt, felvagtam 5-6 db-ra, egyenkent kinyujottam oket jo vekonyra
a toltelek hozzavaloit osszekevertem, fontos hogy minden tenyleg alaposan fel legyen vagva, ne dudorodjon majd ki a tesztabol
a kinyujtott lapokat megkentem a toltelekkel, majd felbehajtottam mindet, szorosan osszenyomkodtam a szeleket ES igyekeztem csepp-alakuva csinalni oket
(tandoori) kemence es grillsuto hijan az ontottvas grillserpenyomben sutottem meg szep barnara a pompas naanokat
sutes utan vajjal megkentem oket, szaritott kokuszt szortam a tetejukre
a recept tobb forras alapjan alakult ki, a tesztat a lustrous musings receptjebol kiindulva csinaltam, ott amugy szep kepek is vannak (en inkabb egyenkent formaztam a naanokat)
londonban ettem eloszor peshwari naant (a csodalatos india etteremben amit dori ajanlott, koszi dori *_*), teljesen odavoltam tole, most is ugyanez van, peshwari naan FTW
a legjobb reggeli diplmaatvevos reggelekre
boldog viragvizes suteseket fozeseket kivanok mindenkinek
aliznak megegyszer koszonom a szuper temat + a turelmet hogy megvart
No comments:
Post a Comment