2010/04/14

vkf 33 - ukran karacsonyi kasa

koljivot szerettem volna csinalni erre a vkf-re, cs csinalt olyat nekem soksok eve egyszer szulinapomra [a nagyszulei vajdasagban eltek, ezert ettek ilyet]
vasarnap reggel lattam, pont azt csinalt agi
volt idom gondolkozni, micsinaljak, masfel oraig alltam sorba szavazni [bp-n igazolassal]
kitalaltam h az orosz kulinaria lesz a megoldas, csodalatos az a szakacskonyv
este vegigneztem, talaltam benne egy erdekeset ami gabonas
limaraval megbeszeltem h keses oke
hetfo estere megvolt a buzam, beaztattam ejszakara
kedd reggel nem maradt 3-4 oram buzat fozogetni
vegul estere kesz lett
mivel eleve nem szep, inkabb csak most fenykepeztem le, este rosszabb lett volna



kuta - ukran karacsonyi kasa
egy ejszakara beaztattam negyed kg buzat
masnap az aztatovizeben foltettem foni, 3 oran az foztem, a vegefele tettem bele sot is, utana leszurtem
masfel dl forro vizbe tettem 10 dkg mezet, 10 dkg makot, 5 dkg cukrot
reszeltem bele citromhejat, ez alapbol nem volt benne
a buzahoz kevertem a makos masszat es meg 5 dkg felvagott diot
aszalt gyumolcsoket lehet meg tenni hozza, en nem tettem



vegul en ennek csak a felet csinaltam meg [es az eredeti recept ennek a 2szerese eleve "_"]
most van egy kis buzam megfozve
szaritgatom, nem tudom meg mit fogok csinalni vele
tetszik

9 comments:

Erzsebet said...

A kolivát, vagy koljivót, csak akkor szabad készíteni, amikor halott van, vagy évforduló. Fiam egyik kedvenc csemegéje. Templomi gyászszertartásokról hozom haza. Mo-n nem lehet hozzávaló búzát kapni. Bulgáriában templomok melletti kegytárgy boltokban láttam. Ha érdekel, orthodox honlapokon olvashatsz az eredetéről.

Erzsebet said...

Ezt a receptet kutyja néven ismerem. Ukránok készítik, szintén halotti ünnepélyre. Gogol elbeszélésben olvastam róla. Ezeket az ételeket, csak halotti alkalmakra készítik, különben olyan lenne, mintha valaki haza vinné a temetőből a sírkeresztet. Gogolnál is karácsonyi ételként szerepel.

anna said...

kedves Erzsebet, koszonom a kommentjeidet
-- a koljivot a volt baratom csinalta nekem, ugy emlekszem azt mondta h ez tradicionalis szerb husveti edesseg; en nem neztem utana es sztem o se, vszleg erre emlekezett a nagymamajatol
koszonom h elmondtad, mi is ez
-- a kutat meg az orosz kulinariaban talaltam, ott az ukran karacsonyi eteleknel van, nagyon erdekes amugy az egesz leiras a karacsonyrol, emlitik is gogolt, viszont arrol nem irtak h halalkor [is] szokas csinalni
utanuk fogok olvasni mindenkeppen, koszonom h felhivtad a figyelmemet ezekre

csuszta said...

dejó, h. nem késted le a VKFet - még ha kicsit le is késted :) - én megint lecsúsztam :(

Anonymous said...

Anna,

nekem nagyon tetszik! En is utana fogok olvasni!:)Koszi!

Dori

Jucka said...

Annuska, mar megint nagyon durvat csinaltal. :)
A csipkebogyo-mustar keverek azota is egy nagy kedvenc.

anna said...

csuszta, hat boven lekestem csak Limara meg elfogadta "_"
[baar tkp mindig ki van irva h 1-2 nap keses belefer, es ez megvolt kedd este mar, csak a fenykep miatt publikaltam szerdan, szoooval csak alig kestem le ^_^]
es mit csinaltal volna ha nem csuszol le??

Dori, tokjo, orulok h tetszik
sztem annyiban jobb is mint az eredeti tervem volt, h ott le kell daralni a buzat, itt meg egesz szemek vannak, sokkal izgalmasabb

Jucka, o igen, anna nem kispalyas ^_^
hm, olyat en azota se csinaltam, de jo is h mondod, tuti csinalok majd

Jucka said...

Nezd mit talaltam neked:
http://lmv.hu/node/5258

anna said...

huu jucka ez szuper lehetett
de kar h nem ertem ra ˇ_ˇ
[mondjuk amit akkor csinaltam az is jo volt szerencsere]