2008/06/12

nehany alapanyag

na itt most nem fogok mindent leirni, nem is tudok mindent
majd par dolognal utolag ocsem segitseget kerem, h mi is volt a nev pontosan + hogy is kene leirni
azert parat, amit tudok, leirok

udon = kolesteszta
ilyet nalunk is lehet kapni, azsia bt-ben mindig nezem oket, milyen szepek
egy csomagban 6 koteg van, 1 emberre 1et kell megcsinalni
[persze itt megjegyezte sz szan jo gonoszul, h hungarian stomach eseten siman 2vel is lehet]



vmi snack

szaritott halacskak + kisrakok + foldimogyoro hasabok
sor melle szoktak eszegetni, vagy ha a gyerekeket le kell kenyerezni vmiert, akkor is hasznos
mi par pillanat alatt megettuk, tok finom kis cucc



katsuo [a nev nem tuti]
ebbe paniroznak
egy bonito nevu halbol keszul, azt megfozik, szaritjak, utana besozzak, aztan marha sokaig szaritjak
amikor teljesen szaraz, akkor eltordelik, aztan lereszelik
a resezlo neve "anyu hangja" volt, uis reggelente az anyukak azzal kezdtek a napot, h lereszeltek egy adag ilyen halat, aztan megfoztek [tobbek kozott] belole reggelire a miso levest
[na, azt nagyon sajnaltam, h o nekunk nem fozott miso levest
egyszer mar ettem olyat, amikor m elvitt b-t + engem a bambuszliget japan etterembe egy bentora, es az huu nagyon izlett]

a reszelo olyan volt, mint amilyeneket itt is lehet kapni: alul volt egy doboz, arra volt raerositve a reszelo maga, igy a dobozba hullott a reszelek
ma persze mar remek kis csomagokban lehet kapni, senki nem reszelgeti maganak



szojaszosz

kikkoman, extra finom minosegu
mindenki kapaszkodhat, kiderult h ez [750 ml] japanban 200 yenbe kerul [=400 ft], aaaaaaah



wasabi

torma, csip, gyonyoru zold, nagyon finom
[jaa, nem is irtam, h szarajevoba menet cs-vel benyomtunk egy zacsko wasabis foldimogyorot, huu de jo otlet volt, orankent par szem, alig varom h ujra vegyunk..]



dashi = le, szosz
a szojaszosz mellett a legfontosabb szosz japanban
3 fele van: shiitake gombas, kombus, katsuos
ez utobbi a halas szosz, ez van a kepen is
mind a 3 tok mas izu
hutoben kell tartani



nabe

ezt vegul sajnos nem hasznaltuk, de kep van rola, meg tudom is, mi az, szoval leirom
a szo maga azt jelenti, h labos
alapbol arra szoktak hasznalni, h egy labosban vizet forralnak, ilyen szoszt tesznek bele, aztan zoldsegeket foznek meg benne
korbeulik a labost es ugy eszegetik a zoldsegeket, kb mint nalunk a tabortuz
emellett amugy salatak ontetebe is teszik



nori = algalap
elmondta, hogy keszul:
kifeszitenek telen egy kotelet a tengerben, aztan tavasszal v nyaron leszedik
addigra ranonek az algak moszatok mindenfele
aztan azt vmivel vegighengergetik, h ilyen szep lapos legyen
semmi egyeb nincs benne, csillogni is magatol csillog
nagyon egeszseges, es finom is
fuszerkent is hasznaljak, de igazabol mindefelehez eszik
tenyleg nagyon finom, csak siman szojaszoszba martva is ettuk
fontos, h el kell szepen tordelni, azt mondta, h ha feltekerjuk, es ugy esszuk, keptelenseg elragni
hutoben kell tartani, es van benne egy szarazon tarto csomagocska [mint a cipoknel..]



edesbab-por

edes por, finom ize volt magaban is
amikor ettuk, kristalycukorral keverte


2 comments:

starfi said...

nagyon jókat kaptál:) én is tervezem h feltegyem a sajátjaim, mert megérkeztek:D jó főzőcskézést velük!

anna said...

oo, kozben lattam a tiedeket is
mokas, h csomot felismertem, elotte max a norit ismertem volna meg
majd most mar vegre leirom, miket foztunk, te is megcsinalhatod pl majd a karalabet siman, mindened van hozza (^_^)