huh jo hosszu bejegyzes lesz
szooval
a fozes delutantol estig tartott
tkp nagyon egyszerueket csinalt, talan nem fog nagy szamnak tunni
nekem az volt, sok erdekeset is meselt kozben, vegig
ezek egy reszet itt, egy reszet majd kesobb leirkalom
a karalabekhoz sz szan maga fozte a halszoszt, h lassuk, azt hogy kell
halszosz fozes
felforralt 1 labosban sok vizet
amikor forrt, beleszort 3 kis zacskonyi hal-reszeleket [ld alapanyagok]
amikor ezzel is felforrt, lezarta es hagyta allni, hogy atvegye a viz a halreszelek izet
[kozben meghalomozott 4-5 karalabet]
utana leszurte a levet, ezzel kesz is lett a halszosz
a szuroben maradt kis cafatokat o most kidobta, de mondta, h fel is lehetne hasznalni, csak most neki nem kell, vagy persze benne is lehetne hagyni a leben
ami mindannyiunkat teljesen meglepett, az az volt, h pontosan olyan illata volt, mint a fustolt sonka, amikor fo
ocsem ra is jott, h vszleg ezert szerette kint annyira a miso levest, mert annak is megvolt az "itthonrol ismert" fustolt sonka-aromaja, haha
amugy ez a hal, amibol keszult, nincs fustolve, csak szaritva
[a miso leveshez asszem meg kene tenni ebbe a lebe misot [azaz erjesztett babot], tofut, tipikusan algat, de nem norit hanem ami ugy nez ki mint a teaevelek, meg ezt azt es kesz]
karalabek
a levet megfelezte, eldontotte h 2fele etelt csinal, ugyis sok lett a karalabe
a labosokba ontott kis kesz halszoszt, kis szojaszoszt, meg cukrot, vegig kostolgatta oket
az egyik labosba belekaparta a kis rakkonzerv tartalmat, a masikba [amit kicsit edesebbre csinalt] meg egy itthon vett sima olajos tonhal-konzerv kb 2/3-at [miutan lecsopogtette]
aztan megfelezte a feldarabolt karalabekat [5 oriasi fej volt az osszes], es bedobalta a 2 labosba
innentol mar csak fottek marha sokaig, aztan kesz lettek
jaaa, a lenyeg: azt mondta, hutobe kell tenni es majd a 3. napon a legfinomabb
vegig kostolgatta, meg persze mi is
nekem a rak izlett jobban, azt mondta, a japanok is azt szeretik jobban
a halas kicsit edes volt
aztan amikor mar a maradekokat ettem itt bp-n, addigra a halas jobban izlett
padlizsan
sajnos nem emlekszem, hany padlizsan volt, valamennyit vettunk
feldarabolta oket, egesz nagy darabokra, aztan jott a rejtett konyhakes-modszer
ez annyit jelent, h 2-2 vagast csinalt minden darabra, ezzel elerte, h jobban felszivjak majd az izeket
ezt kovetoen marton szan meggyujtotta a hatso langot a tuzhelyen (^_^)
a padlizsant kinai modszerrel keszitette el [kinabol meg koreabol vettek at a japanok], hu ez nekem nagyon izgalmas volt
egy nagyon nagy labosan sok vizet forralt, es ebbe mar csak kesz halszoszt ontott, lenyegeben uolyan lett, mint amit az elobb rendesen megfozott, csak gyorsabb meg egyszerubb igym meg utana ezt is megcukrozta
kozben egy magas falu serpenyoben sok napraforgoolajat melegitett [kint ok is pont napraforgoolajat hasznalnak, szoval ez pontosan uolyan mint japanban], aztan beletette a padlizsandarabokat
addig maradtak benne, h meg eppen ne suljenek at [!!], ezutan lecsopogtette, majd atlapatolta oket a halszoszos forro vizbe, ahol szep lassan megfottek, es fozes kozben atvettek az izeket
kaptunk belole kostolot, amikor kesz lett egy padlizsan-darab, es marha erdekes volt
nem tudtam volna megmondani, h sult v fott, igazabol egyikre se hasonlitott, mas volt
retek
fozes kozben jegcsapretket hamozott, vagdosott es reszelt [marton szan]
szep nagy jegcsapretket vettunk delutan, azt
vagdosas kozben mondta, h ez olyan satnya kis retek, h nem lehetne eladni japanban
kinyilt egybol a szemem, h mivaaan??, miert ott mekkora a retek?
azt mondta, h kint minden sokkal nagyobb, a jegcsapretek pl 3szor ekkora: 70 cm hosszu es a legvekonyabb is vastagabb a karomnal [nem, en nem vagyok vmi gizda..]
egyben aruljak oket
teljesen elkepedtem, kerdeztem is, h a gyerekemet akkor le se tudom kuldeni a boltba 1 retekert mert nem birja el??
hehe, elmondta, h japanban a ronda, ormotlan labu noket reteklabunak hivjak, ez nagyon serto [hat nem lep meg tulsagosan]
aztan megkerdeztem, h a karalabe ugyan mekkora ott?
elore feltem, h a nalunk vett gyonyoru oriasi karalabekat is lekicsinyli, es mar vartam, h gorogdinnye meretuek a legkisebbek is..
hat tevedtem: ott nincs karalabe
egybol megkerdeztem, h akkor ugyan hogy fozogeti ilyen batran??
aztan mondta, h ezt az oriasretkekbol [daikon] kellett volna csinalni, de leven az itt nincs, ahelyett vettek a karalabekat
es mivel o tanar, azt is elmondta, h az iskolaban 5. osztalyban tanitjak azt a meset, h a retek folmegy a hegyre
ez arrol szol, h a retket nem lehet forro helyen nevelni, ezert tavasz utan egyre megasabbra kell vetni a retket a hegyen, mert nem birjak a nagy meleget
a reteg folmegy a hegyre, hahaha
eves
ugy ettuk, h a rakos ill halas karalabet kis level kitettuk tanyerba
egy salatastalba meg sok level a plottyedt padlizsan kerult, a tetejere reszelt jegcsapretekkel
kenyerrel ettuk, amit M sutott reggel
izlett mindenkinek, de huh furcsa volt, nem tudnek tul gyakran ilyet enni
masnap mondta, h alvas elott ezen rohogott magaban: nehogy azt higgyuk, h ilyen hulyesegeket esznek magaban
ezt a rizs es hal melle szoktak csak izesitesnek enni, nem ez a foetel, mint ahogy mi ettuk elozo este
2008/06/20
sz szan nagy fozese: halszosz, karalabe es padlizsan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
brillians leiras, kerem, brillllians!
szeretnem meg az udon leirasat is. ja, es aki miso-t szeretne kesziteni az ne hagyja ki a porehagymat sem!! a tealevel-szeru alga neve ha jol tudom: wakame
m szan
udon is meglesz, csak eddig nem volt net rendesen meg b lefoglalt rendesen
misor csak emlitettem, nem tervezten h vki ez alapjan megprobal csinalni maganak, recept meg ugyis van 1000 a neten..
igen, wakame
Post a Comment