2015/03/05

szimplakert = -10 ezer

gyakran megyünk a szimpla piacra vásárolni, pár hete az egyik vasárnap is elmentünk. fizetni szerettünk volna egy helyen, de csak egy húszezres volt nálunk, nyilván nem tudott az árus visszaadni, így elment a barátom, hogy igyon egy kávét. [az indcidenstől teljesen függetlenül már jóideje nem szoktam ott kávézni, mivel nagyon rossz kávét csinálnak - ez nyilván irreleváns, de elég mérges vagyok ahhoz, hogy ne hallgassam el.] később utánamentem, pont akkor kapta meg a kávéját, megitta a pultnál, aztán mentünk vissza a piacra.
úgy fél órával később vette észre, hogy jóval kevesebb pénz van a pénztárcájában, mint kéne, hogy legyen. végiggondoltuk: mivel csak a kávéért fizetett nagy címlettel és kb 10 ezer ft hiányzott, reálisnak tűnt, hogy egy tizessel kevesebbet adtak vissza véletlenül úgy 20 perccel korábban.

a pultnál csak egy színtiszta lepöccintésnyit foglalkoztak velünk: nem emlékeztek ránk és a kasszában egyáltalán nincs húszezres.
mivel nem volt ott, később felhívtuk az üzletvezetőt, aki azt mondta, megkérdezi a pultban levőket, illetve a biztonság kedvéért azonnal leellenőrzött minket egy remek kérdéssel, jelesül, hogy milyen színű felső volt a lányon, akinél fizettünk. mondtuk, hogy a pultos kört már lefutottuk, ne törje magát fölöslegesen és amúgy mentazöld.

nyilván lenyúlta vki a tizest, ugyanis még ha mi is rontottuk volna el (pl kihullott volna a barátom zsebéből a hiányzó pénz, vagy a pulton felejti, vagy bármi más), a huszasnak akkor is ott kellett volna lennie a kasszában. azt hiszem, bátran feltételezhetem, hogy a pultosok tették el, vagy más, aki a kasszához hozzáfér.

meglepően sokan tudták volna bizonyítani, hogy valóban 1 db húszezresünk volt, semmi más kp (ugyanis tipikusan a piacon elbeszélgetős fajta vásárló vagyok):
- a nyitott kertes zöldésgeket akartuk kifizetni vele, ott derült ki, mondta is a barátom, hogy egy kávét vesz és jövünk vissza fizetni,
- a bajszos nagykőrösi árusnál, aki a szuper szilvalekvárjáról ismert, félretetettem 10 tojást, mondtam neki, hogy ha fel lesz váltva a pénz, jövök érte,
- a csaj, aki a gyümölcsleveket árulja, kérdezte, hogyhogy egyedül vagyok, mondtam, hogy itt a barátom is, csak fel kell váltania a pénzét,
- a nyitott részhez közelebbi pultnál, amire hittem, hogy a barátom odament lévén az volt közelebb hozzánk, megkérdeztem, fizetett-e itt egy srác egy 20 ezressel, mert nem találom, miközben már egy ideje elváltunk,
- végül a másik pult, ahol valóban ott volt, és mielőtt odaértem, a pultos csajtól fizetés közben megkérdezte, hogy lehet, hogy UHT tejet használnak, a csaj válaszolt is, tehát beszélgettek néhány mondatot.

ezek mind nem érdekelték az üzletvezetőt, csak a pultos felsőjének a színe, illetve megígérte, hogy megnézik majd a biztonsági felvételeket és jelentkezik. nyilván azóta se.

az se érdekelte, hogy mivel eltűnt a pultból a huszas, vélhetően az alkalmazottjai nyúlták le.

tudom, nyilván meg kellett volna néznünk, hogy jól adnak-e vissza. másrészt nyilván nem kéne feltételeznem, hogy úgy vernek át, ahogy csak tudnak. pedig de.

No comments: