2008/12/11

batyam meselt a csaladnak [ny, par hete, e-mail-mese]

itt kevésbé isznak forralt bort, bár persze a francia meg német kávézók és éttermek nyomják, viszont minden piacon meg jobb kávéházakban stb lehet kapni cidert - forró almalé, nagyon finom, mama biztos tudja hogy mi a rendes neve. new york amúgy furcsa ebből a szempontból, mert egyrészt minden van, amit el tudsz képzelni, ha ételekre gondolsz (de gyakorlatilag másból is) - viszont a tősgyökeres new yorkiaknak megvannak a nagyon is helyi szokásaik. egyrészt a szomszédságok szerint, az olasz negyedek, a kínai negyed, a lower east side, brooklyn különböző részei ... ezek mind olyanok mint külön városok, saját szokásokkal. például a szendvicsek meg a hot dog meg pár más kaja, a bagel sajttal ezek abszolút sarokkövek, máshogy csinálják őket mint más városokban és mindenki ezeket eszi - és italban meg a kávé, annak is az amerikai változata, amit literszámra tudnak inni, hosszúra van eresztve - de mint nemrég megtudtam, félreértés azt hinni hogy a szűrt kávék meg a hosszú kávé gyengébbek mint az eszpresszó, sőt, általában magasabb a koffeintartalmuk, különösen a lenyomós főzőben készült kávék erősebbek. ez meglepett, de meg is magyarázta hogy miért nem volt kedvem ösztönösen több alkalommal is meginni a nagy adag kávékat a végén.

például a hot dogot a német bevándorlók kezdték el csinálni, és savanyúkáposztával árulták, úgyhogy new yorkban sült hagymával és sauerkrautnak nevezett savanyúkáposztával lehet megvenni, most többnyire vagy török vagy közel-keleti utcai árusoktól, vagy karibiak által működtetett papaya büfékben, ahol papayalével veszik. satöbbi satöbbi, a zsidók pastrami-szendvicsei, a kínai és thai kaják... és mostanában például sok thai ételt szoktam enni. de már tervezem hogy még karácsony előtt elmegyek ide a brooklyni belvárosba, ahol van egy elég híres osztrák étterem, és végre egy rendes wiener schnitzelt fogok enni krumplisalátával :)

(...) keveset jártam el itthonról mostanában (...). pedig a prospect park is közel van, az óceán is csak egy fél órányi metrózásra... mehetnék az orosz negyedbe teát inni, brighton beach a neve, coney islandon van brooklyn déli csücskében de mindenki kis odesszának hívja, és olyan is a hangulata. tatjána kávéház a homok szélén, senki nem beszél egy szót sem angolul...

8 comments:

graveland said...

cider az egész pontosan almabor(nagyon finom, olyan mint az amlafröccs, csak alkoholos), aztán ez fahéjasan felmelegitve, tényleg jó!

anna said...

igen, en is tudom
egyszer kaptam egy igazi szakacs baratnomtol egy uveggel, es oo oo nagyon nekem valo ital volt
asszem, melegen is birnam, bar talan annyira nem mint rendesen hidegen

graveland said...

nekem párom hozott finnországból, ott szénsavasabb mint az angolok fele, meg csinálnak körtéset, ananászosat, stb. jóság is:)
viszont osztrák mostból ittam már fahájas meleget (is) és mindenkinek nagyon ajánlom. néha lehet neten forró/rumos almalé recepteket lelni, vmi olyasmi, csak jobb:)

anna said...

oo, de jok lehetnek, nagyon szeretem a gyumolcsos cuccokat, ha jok
ha adodik es nem tunik tul fahejasnak, akkor kiprobalom mindenkepp, meggyoztel

smrsm said...

nem minden cider alkoholos, ezért nem akartam az almaborral behelyettesíteni. amit árulnak, annak a többségében pl. egyáltalán nincs alkohol, arra külön engedélyt kellene kérni itt.

anna azért máskor szólhatnál mielőtt kirakod a leveleimet, nyilvános helyeken másképp fogalmazok mint családi levlistákon. nem érzem jól magam ettől.

anna said...

multkor szoltam, ez meg olyan kedves level volt, h nem hittem h zavar, bocs
lehet h ha ide irtad volna, nem is lenne ilyen kedves
de levehetem piszkozatta, ha zavar, boocs

smrsm said...

nincs baj, csak jobban szeretem én eldönteni hogy mit írok a nyilvánosságnak és mit nem. utólag szóltál a múltkor is amúgy :)

legyen a cider mondjuk must. ha már.

anna said...

o jaj, akkor bocs
de annyival jobbak ezek a spontan dolgok sztem °|°

de akkor legkozelebb nem, megigerem