2008/11/15

anyukam szuper levesei -- sok sok recept

diszno vagyok, mert mar tok reg elkuldte anyukam a sok receptet, csak kozben elutaztam, elotte meg nem tettem fel oket ide

nade most..

Főtt krumpli leve alapú levesek 
 
Sóskaleves 
Egy nagy marék tiszta sóskát kevés olajon 2-3 perc alatt, lefedve megpárolunk. Liszttel meghintjük és gyorsan
(ez fontos, mert csak így lesz nem csomós) simára keverjük. Felengedjük vízzel, egy marhahús leveskockával gazdagítjuk, és felforraljuk. Sózzuk, (ez egy sós leves) kevés cukrot is adunk hozzá, majd tejszínnel vagy tejföllel ízesítjük.
Fokhagymás kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk. Finom, érdemes kipróbálni. Krumpli levével az igazi. 

Kaporleves 
Egy nagy csokor apróra vágott kapor felét rózsaszínű rántáson megfuttatjuk, amíg a kapor illatát érezzük. Akkor felengedjük vízzel, sózzuk
(én mindenbe teszek egy pici cukrot is), és felforraljuk. Pár perces forrás után beletesszük a maradék friss kaprot, de ezzel már nem főzzük. Sűrű tejfölt keverünk el benne. 
Fokhagymás pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.Ez a leves egyszerűen vízzel is nagyon jó, de ha éppen van, akkor főtt krumpli levével még sokkal finomabb. 

Tojásleves
Csak akkor főzök (gyakorlatilag hetente), ha egyébként valamihez főtt krumplit is csinálok és lesz krumplié. Attól lesz ilyen finom.
Egy kevés olajon őrölt köménymagot pirítunk, majd liszttel meghintve sötét rántást készítünk. Egy kevés pirospaprikát szórunk rá, és azonnal felengedjük egy kevés hideg vízzel. Adunk hozzá egy babérlevelet, legalább 2 teáskanál piros zacskós vegetát (ez a leves csak vegetával jó, és abból is csak a piros zacskós) és félretesszük. Amikor megfőtt a krumpli, a forró krumplilét rászűrjük. Gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Ha szükséges, adunk hozzá még vizet és felforraljuk. Akkor kell víz, ha nem volt elég a főtt krumpli leve, azaz túl sűrű lenne a leves. Közben 2 tojást villával elkeverünk és a villán át a felforrt levesbe csurgatjuk. Öntünk hozzá egy kis tejet, majd sóval, cukorral, és ecettel ízesítjük. Tálaláskor tejföl mindenképp kell bele. 
A leves egyszerre sós, édes és savanyú. Nagyon finom. Sajnos itt aztán tényleg nem lehet pontos arányokat írni, minél több a krumpli leve, annál finomabb. (Viszont egy tapasztalt főző hamar ráérez az arányokra). 
Ha nincs messze a blogtársad, egyszer küldök neki ilyen levest készen, aztán tesztelheti. Mentségemre legyen szólva, hogy én is mérnök vagyok. 

Tarhonyaleves (Titi)
Szintén a főtt krumpli leve az alap.
Kevés olajon egy fél, apróra vágott hagymát dinsztelünk, adunk hozzá egy fél marok (ne legyen kevés) bolti, sörét jellegű tarhonyát, és együtt sütjük, amíg a tarhonya barna nem lesz. Akkor meghintjük egy kávéskanál pirospaprikával, felengedjük a főtt krumpli levével (esetleg plusz víz, ha nagyon kevés lé van, de inkább ne), teszünk bele egy fél zöldpaprikát, friss petrezselymet, és 1 szál zellert. A főtt krumpliból szintén teszünk bele egy keveset. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Addig főzzük, míg a tarhonya megpuhul. 
 
Tarhonyaleves (itthon)
Olajra rádobunk egy jó szelet szalonnát (egyszerű szalonna, amilyet lilahagymával eszik az ember), vagy szalonna bőrt, az is jó. Ha már egy kicsit zsírjára sült, akkor 1 fej apróra vágott hagymát, 1-2 felkarikázott sárgarépát, 1 szál felkarikázott fehérrépát adunk hozzá, kis darab zellert is lehet. Kicsit sütjük együtt, hogy a sárgarépától szép színe legyen majd a levesnek, majd adunk hozzá egy fél marék tarhonyát. Ha megpirult, meghintjük egy szűk evőkanálnyi liszttel, elkeverjük és felengedjük vízzel. Ha felforrt, adunk hozzá 4-5 db kockára vágott krumplit, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot, 1 szál zellert vagy lestyánt, bőven friss petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Aki szereti a vegetát, tehet bele, de ez anélkül is finom. 
 
Krumpligombócleves
Akkor készítjük, ha valamihez főtt krumplit csinálunk, és egyébként friss petrezselyem is van, mert fagyasztottal nem olyan finom, mint a frissel.
Egy kevés olajon 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát és egy nagy csokor felaprított petrezselymet dinsztelünk, majd ha már érezzük a sülő fokhagyma illatát, megszórjuk annyi liszttel és kicsit együtt is sütjük. Adunk hozzá 1 kk pirosparikát, felengedjük a főtt krumpli levével (plusz víz, ha kell) és jól kiforraljuk. Ízesítés, só, bors. Ha felforrt, akkor apró krupligombócokat szaggatunk bele (kanállal is jó) és főzzük, amíg a gombóc megfő. Akkor adunk hozzá újra felaprított petrezselymet. Tejföllel kínáljuk.
Gombóc: villával összetörünk egy kis tálnyi főtt krumplit, adunk hozzá egy tojást, sót, borsot, petrelyelymet, és annyi lisztet, hogy formázni lehessen. Inkább lágy legyen, mint kemény. Kanállal apróra szaggatjuk a forrásban lévő levesbe, régebben vizes kézzel szép kis golyókat csináltam…. 
Mami régebbi receptje szerint volt benne zöldség is, de én már így tanultam tőle. Azért hétvégén kifaggatom, pontosan, addig itt van ez ahogy mi csináljuk. 
 
Egyéb finomságok

Medvehagymaleves 
1 fej hagymát, 2-3 gerezd fokhagymát és egy nagy csokor medvehagyma levél felét apróra vágva kevés olajon megfuttatunk. Kevés liszttel meghintjük
(bestauboljuk), majd vízzel felengedjük. Ha felforrt, beledobunk egy marhahúsleveskockát és 2-3 szem krumplit apróra kockázva. Csendesen főhet, amíg a krumpli megpuhul, majd beletesszük a medvehagyma maradékát, még forrón kevés rokfortot, vagy egy darab reszelt füstölt sajtot, 1-2 evőkanál jó fehérbort, kevés tejszínt, borsot, sót, egész kevés cukrot. El lehet turmixolni, én nem szoktam. 
Fokhagymás olajon pirított kenyérkockákkal tálaljuk, mindenki oda van érte. 

Zöldborsóleves 
Sokan fölöslegesen túlízesítik ezt a levest, pedig elegendő a petrezselyem hozzá. 
A friss zöldborsót kevés olajon sok apróra vágott petrezselyemmel kicsit dinszteljük, majd liszttel megszórjuk, összekeverjük, és vízzel felengedjük. Sóval, cukorral ízesítjük és puhára főzzük. A gyönyörű zöld levesbe apró vajas galuskákat szaggatunk és friss petrezselymet bőven adunk hozzá. Mi tejföllel szeretjük. 

1 comment:

Miner.hu said...

Elnézést, hogy itt zavarlak, de nem találtam más jellegű elérhetőségedet.
Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a http://gasztro.miner.hu/ oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen.
Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni bejegyzésedet, akkor a blogodra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Miner.hu